🎁Magnezijum bisglicinat -30% - Nova poboljšana formula💊

🚚 BESPLATNA DOSTAVA PREKO 3000DIN! 🚚

Magnezijum igra veoma važnu ulogu u hemijskim procesima koji se odvijaju u našem telu. Među najznačajnijim su učešće u izgradnji muskulature, nesmetanom funkcionisanju nerava, kao i proizvodnji telesne energije. 

Ubrzani tempo modernog života sve češće dovodi do magnezijumske deficijencije (nedostatka magnezijuma u organizmu) koja uzrokuje mnogobrojne probleme, kao što su visok pritisak, kardiovaskularna oboljenja, bolesti kostiju (od kojih je najčešća osteoporoza), kao i dijabetes tip 2.

Da bi se to predupredilo, na raspolaganju su vam mnogi suplementi magnezijuma, pomoću kojih možete da obezbedite dovoljan unos

Koji suplementi magnezijuma mogu da se nađu na tržištu

Danas na tržištu postoji veliki broj generičkih suplemenata magnezijuma koji se međusobno razlikuju po stopi apsorpcije, udelu magnezijuma, kao i ukupnim terapijskim vrednostima. Za vas smo izdvojili sledećih 10 oblika suplemenata magnezijuma:

   1. Magnezijum glicinat

Na osnovu našeg testiranja suplement koji donosi najviše koristi za korisnike, a pri tome se najlakše apsorbuje je magnezijum glicinat (magnezijum bisglicinat). Jedna od glavnih koristi magnezijum glicinata za ljudski organizam je ublažavanje osećaja bola i regeneracija ćelija.

   2. Magnezijum oksid 

Ovaj oblik magnezijuma se najčešće koristi kao dijetetski proizvod. Iako ima manju bioraspoloživost u odnosu na ostale forme magnezijuma, ipak može da se koristi za suplementaciju. Uglavnom se koristi za digestivne probleme ili kao laksativ.

   3. Magnezijum karbonat 

Magnezijum karbonat je antacid koji je veoma dobro rešenje za kiselinu u želucu. Pored toga, apotekari ga često preporučuju za lečenje žgaravice. 

    4. Magnezijum citrat 

Ovaj oblik magnezijuma funkcioniše kao tečni laksativ. To zapravo znači da njegovo korišćenje potiče stvaranje vode koja se meša sa stolicom i na taj način omogućava lakše vršenje velike nužde. 

    5. Magnezijum sulfat 

Magnezijum sulfat može da se koristi za manja uganuća zglobova, modrice i ukočenost mišića. Takođe, možete da ga koristite kao otopinu u kojoj ćete namočiti stopala da biste povratili cirkulaciju.

    6. Magnezijum taurat 

Istraživanja su pokazala da ovaj oblik magnezijuma ima mnoga antioksidativna svojstva koja pomažu kod prevencije hipertenzije ili nekih drugih oboljenja srčanog mišića. Takođe, ovo je suplement koji pomaže i kod problema sa nesanicom.

    7. Magnezijum malat 

Magnezijum malat se najčešće koristi za ublažavanje hroničnih bolova i sprečavanje upale mišića. Pošto je nastao iz spoja sa jabučnom kiselinom, često se koristi kao dodatak ishrani za mršavljenje.

    8. Ulje magnezijuma 

Korištenje ulja magnezijuma u spreju je najbolje rešenje za smanjenje osećaja umora u mišićima. Takođe, ublažava simptome PMS-a kod žena, kao što su menstrualni grčevi ili zatvor.

    9. Magnezijum laktat

Ovaj oblik magnezijuma može da se nađe i u robi široke potrošnje, jer ga proizvođači koriste kao konzervans ili aromu. Dodavanjem magnezijum laktata hrani i piću smanjuje se njihova kiselost. 

    10. Magnezijum fumarat

Ovo je još jedan oblik magnezijuma koji ima umirujući efekat na ljudski organizam, stoga se koristi za smanjenje stresa. Takođe, ovaj oblik magnezijuma se vrlo lako apsorbuje, tako da ga koriste i sportisti za rekuperaciju.

Magnezijum glicinat: kako se koristi i koje su mu prednosti

Magnezijum glicinat je spoj magnezijuma i aminokiseline glicina. U ovom obliku, magnezijum se apsorbuje mnogo lakše i pri tom ne izaziva probleme u digestivnom traktu. Zbog toga se ovaj suplement preporučuje licima koja se oporavljaju od barijatrijskih operacija (laparoskopskih abdominalnih procedura za rešavanje problema gojaznosti).

Magnezijum glicinat se uglavnom nalazi u formi kapsula i može da se nađe u većini bolje opskrbljenih apoteka.

Dozvoljena dnevna količina unosa magnezijum glicinata zavisi od godina, pola, i toga da li pacijent ima nekih hroničnih oboljenja, kao i da li koristi druge lekove. Zbog toga je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom oko doze koja vam je potrebna. Sa obzirom da je magnezijum poznat kao makromineral, to znači da je telu neophodna velika količina magnezijuma za normalno funkcionisanje.

Lica koja imaju probleme sa bubrezima ne smeju na svoju ruku da koriste ovaj suplement, jer može doći do problema prilikom izlučivanja viška magnezijuma.

Magnezijum glicinat pomaže ljudima kod sledećih problema:

  • Ublažava napade astme (zbog toga što opušta mišiće)
  • Ublažave simptome hroničnog zamora
  • Umanjuje osećaj bola
  • Smanjuje učestalost i jačinu migrena
  • Snižava mogućnost srčanog udara

Magnezijum bisglicinat

Da odmah razjasnimo, magnezijum bisglicinat je isto jedinjenje kao i magnezijum glicinat. Razlika je samo u tome što je magnezijum glicinat naziv koji je ostao rasprostranjen na tržištu.

Nastavak “bis“ označava broj molekula glicina koje veže molekul magnezijuma, a pošto ih magnezijum bisglicinat ima dva, otuda i naziv. Zbog toga je magnezijum bisglicinat poznat i pod nazivom magnezijum diglicinat.

Kako već rekosmo, glicin je aminokiselina, što dalje znači da je magnezijum bisglicinat glicinova so. Po svom sastavu, 1/7 magnezijum bisglicinata je čisti magnezijum (oko 14 grama magnezijuma nalazi se u 100 grama magnezijum bisglicinata).

Sve gorenavedene koristi po zdravlje mogu se primeniti i na ovaj suplement. 

Izvori magnezijuma u prirodi

Istraživanja sprovedena u SAD tokom prethodnih decenija otkrila su da više od 50% populacije ne unosi dovoljno magnezijuma u okviru svoje ishrane. 

Većina ljudi može da unese u organizam potrebnu dnevnu količinu magnezijuma putem redovne ishrane, bez potrebe za suplementima. 

Zbog toga smo vam pripremili listu hrane sa velikim udelom magnezijuma:

  • Orašasti plodovi
  • Zeleno povrće (brokoli, spanać…)
  • Mahunarke
  • Integralne žitarice
  • Mleko, jogurt i ostali mlečni proizvodi
  • Slatki kukuruz

Vodite računa da postignete balans između unosa magnezijuma i kalcijuma, jer neravnoteža između ova dva elementa može da uzrokuje veliki broj zdravstvenih problema.

Organski i neorganski magnezijum

U prirodi, magnezijum postoji i u organskom, kao i u neorganskom obliku. U pitanju su sledeće forme magnezijumovih soli:

  • Nerastvorljive neorganske soli (magnezijum oksid ili karbonat)
  • Rastvorljive neorganske soli (magnezijum hlorid ili sulfat)
  • Nerastvorljive organske soli (magnezijum citrat ili laktat)
  • Rastvorljivi organski spojevi (magnezijum bisglicinat)

Ove četiri forme magnezijuma sadrže različite količine samog elementa. Takođe, bioraspoloživost je veća kod organskih formi.

Ko može da koristi magnezijumove suplemente

Hroničan nedostatak magnezijuma može da dovede do mnogih zdravstvenih komplikacija, od srčanih oboljenja do pojave dijabetesa. Zbog toga svi koji osjećaju hroničan umor ili su pod konstantnim stresom mogu da koriste magnezijum kao dodatak ishrani. 

Magnezijum provereno pomaže pri oporavku nakon napornih treninga, stoga se preporučuje svim rekreativcima koji žele da spreče pojavu grčeva ili samo da opuste mišiće.

Naravno, pre početka korištenja, neophodno je da se posavetujete sa lekarom zbog mogućih kontraindikacija ukoliko bolujete od udruženih oboljenja ili koristite neke lekove koji ne reaguju dobro u kombinaciji sa magnezijumom.